perjantai 12. huhtikuuta 2013

Valintoja hankalassa tilanteessa

Joskus eteemme tulee kinkkisiä valintatilanteita, jotka aiheuttavat stressiä tai huolta.


Kirjassa "Joustava mieli. Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta" Arto Pietikäinen kertoo, että meillä on ainakin neljä eri mahdollisuutta kohdata hankala tilanne:

1. Lähdet tilanteesta.
2. Jäät entiseen ja muutat niitä asioita, joita voi muuttaa.
3. Jäät entiseen, hyväksyt sen, mitä et voi muuttaa ja toimit arvojesi pohjalta.
4. Jäät tilanteeseen, luovutat ja toimit niin, että tuotat itsellesi lisäkärsimystä.

Neljäs vaihtoehto ei vaikuta kovin houkuttelevalta. Lyhytnäköisesti se on ehkä helpointa: en tee asialle mitään. Myös valitsematta jättäminen on valinta ja voi olla vaivaalloisempaa pitkällä tähtäyksellä.

Arvojen kirkastaminen ja niiden tiedostaminen valintatilanteessa voivat auttaa päätöksenteossa. Arvot kertovat mikä on sinulle tärkeää. Ei se, mikä on yleisesti ajatellen tärkeää tai läheistesi odotukset tärkeistä asioistasi, vaan se mikä on tärkeää juuri sinulle. Ne eivät ole tavoitteitasi tai tunteitasi vaan pysyvämpää.

Omien arvojen vastaisesti toimiminen syö miestä/naista, kuluttaa voimia. Arvojen mukainen elämä ei ole välttämättä pelkkää auringonpaistetta tai kevyttä liitelyä. Kun toteutat arvojasi voit kokea merkitystä, olevasi elossa. On helpompi kestää myös stressiä, kun ymmärtää minkä vuoksi joutuu sitä joskus sietämään.

Parin viikon päästä Pirkkalassa tutkimme arvoja ja teemme niihin liittyviä harjoituksia.

Mikä on sinulle tärkeää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos!